Pages

7. ŠTO JE EORI BROJ I ŠTO ZNAM O NJEMU?

22/01/2017

U postu kojem sam objašnjavala kako kupovati online uvijek se poteže pitanje EORI BROJA i ono što se treba napraviti kako bismo izbjegli ishođenje tog broja i dodatnih komplikacija. Stoga je dio ponovljen iz ovog posta gdje pišem o online kupovini--> LINK i dodan je dio samo o EORI broju. 

ŠTO NE SMIJEM NAPRAVITI PRI ONLINE KUPNJI?
Ne smiješ naručiti Express shipping!!! Iz razloga što nije uopće toliko brz i šalje se DHL-om. Što to znači u stvarnosti? To znači da će vam DHL stvari SIGURNO CARINITI i na iznos carine ili poreza će vam naplatiti 100 kn FIKSNIH DHL TROŠKOVA CARINJENJA I DOSTAVE NA VAŠU ADRESU I SVIH NJIHOVIH TROŠKOVA. Još veća komplikacija od samog plaćanja poreza/carine je ta što će vas tražiti čuveni EORI BROJ. Pola ljudi ne zna što je to, a meni je zadavalo glavobolje. 

ŠTO JE EORI BROJ I ZAŠTO MI TREBA?
Ukoliko ovo prekasno čitate ili ste slučajno ekspresno naručili i na e-mail vam dolazi upit za EORI BROJ , to je broj koji se sastoji od HR+VAŠ OIB. No, vama taj broj ništa ne znači dok ga ne aktivirate, on doslovno ne postoji dok ga ne „uključite“ u pravni promet. To znači da ćete na e-mail dobiti obrazac o aktivaciji EORI broja i taj obrazac ćete morati popuniti na način da ga prvo isprintate. Obrazac je strašno kompliciran i traži se puno podataka kojima vi ne raspolažete. Vi kao fizička osoba popunjavate samo podatke za koje znate, sve ostale praznine ostavljate praznima. Zatim to zapakujete u kovertu i šaljete poštom u carinski ured koji vam je najbliži prema mjestu prebivališta. Ukoliko ne znate koji je ured vama najbliži prema mjestu prebivališta nazovete informacije na pošti i pokušate saznati koja je to adresa kako biste na nju poslali taj vaš obrazac. Ukoliko ste blizu ureda odnesete osobno taj obrazac i oni vam broj odmah aktiviraju u slučaju da vam se žuri i da ste u strci s vremenom da vam se paket ne bi vratio pošiljatelju. Carinska uprava za područje Zagreba je u Branimirovoj 4. Ukoliko ste poslali poštom, oni će vam ga isti dan po primitku pisma aktivirati, ali dok vam pošalju obavijest o tome da su ga aktivirali vama vrijeme ide. Zato ne čekajte obavijest da vam je EORI BROJ aktiviran nego na ovoj stranici provjerite je li vam broj aktiviran, odnosno validan u pravnom prometu --> 
 LINK
UPIŠETE HR + BROJKE VAŠEG OIBA i ukoliko vam piše da je vaš broj aktiviran odmah šaljete DHL-u ili kome već trebate vaš EORI broj. Pejstani dio s Carinske uprave: „ EORI broj je identifikacijski broj za carinske svrhe i potreban u slučaju poslovanja s trećim zemljama (zemlje koje nisu države članice EU). Njegova struktura za hrvatske pravne i fizičke osobe (i ostale osobe evidentirane u OIB registru) glasi: HR+OIB. EORI broj ne treba miješati s poreznim (VAT) brojem koji ima jednaku strukturu, ali se zahtjeva u slučaju poslovanja s državama članicama EU i za njegovu dodjelu je nadležna Porezna uprava.“
Za pošiljke koje dolaze Hrvatskom poštom ne treba EORI broj, ako su vrijednosti ispod 1000 €. 
Nego je potreban samo kod brzih dostava.
„Kompanije brze dostave podnose elektronsku deklaraciju neovisno o vrijednosti robe uvažavajući pri tome carinska i porezna oslobođenja. Elektronska deklaracija podnosi se u ime stranaka, te zbog toga u svim carinskim aktivnostima s robom koja se dostavlja preko ovih kompanija, osim uvoza nekomercijalnih pošiljaka zanemarive vrijednosti do 160kn, domaće pravne i fizičke osobe i pravne osobe iz drugih članica EU moraju imati dodijeljen EORI broj."

Kod poštanskih pošiljaka dostavljenih putem Hrvatske pošte d.d. ne treba se podnositi elektronska deklaracija za sve pošiljke do 1.000 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti.“IMAM EORI BROJ, ALI ONI TRAŽE DA POPUNIM PUNOMOĆ? 
Pri popunjavanju te punomoći vi njima laički rečeno dajete dopuštenje da oni paket ocarine i da vam naplate troškove poreza/carine i onih fiksinih 100 kn koje uzima DHL. Za ostale Express dostave mislim da je identična procedura i da su jednaki fiksni troškovi, međutim nisam imala iskustvo ranije pa dijelim moje iskustvo s DHL-om.


Nadam se da će vam ovo pomoći i da će nekome skratiti muke! 

Post a Comment